eiwitten

Eiwitten zijn belangrijk voor een lichaam dat je graag fit en sterk wilt houden, maar het eten van voldoende eiwitten kan nog weleens lastig zijn. Vooral wanneer je veelzijdig wilt eten is dit een uitdaging. In dit artikel geven wij je tips om meer eiwitten binnen te krijgen.

Eiwitten zijn je bouwstenen

Eiwitten kun je als het ware zien als de bouwstenen van je lichaam. Niet alleen voor de opbouw van je spierweefsel, maar ook voor sterke botten, nagels en haren en de aanmaak van rode bloedcellen. Het is voor ons lichaam niet mogelijk zelf deze eiwitten aan te maken, waardoor het belangrijk is deze via onze voeding binnen te krijgen.

We hebben dan ook per dag ongeveer 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht nodig. Dus wanneer je 65 kilogram weegt heb je dagelijks 52 gram eiwitten nodig. Maar als je dagelijks veel en zwaar traint heeft je lichaam nog meer nodig. Dit is belangrijk omdat je spieren anders niet goed kunnen herstellen na een training.

Verschillende soorten

Er zijn dierlijke en plantaardige eiwitten te vinden. In het dierlijk eiwit vind je alle aminozuren die we nodig hebben. In plantaardig eiwit zit dit over het algemeen niet, waardoor het voor vegetariërs extra belangrijk is om veelzijdig te blijven eten. Dit kan met graan en peulvruchten, maar ook met linzen en rijst of brood en erwtensoep.

Ben je bezig met afvallen, kijk dan niet alleen naar het eiwit maar ook naar de andere macro’s en micro’s die in de verschillende producten zitten. vitaminen en mineralen hebben we allemaal nodig, maar vetten en koolhydraten niet. Deze zijn dan vaak ook weg te laten of in ieder te verminderen.

Tips voor het toevoegen van eiwitten

Houd je op zijn tijd van een lekkere bak met warme havermout, dan kun je hier gerust een ei doorheen roeren of een schepje whey. Op deze manier krijg je extra eiwitten binnen. Ook het eten van veel bonen zijn goed voor je. Deze bevatten namelijk niet alleen veel eiwitten maar ook vezels.

Houd je van vis? Eet dit dan gerust vaker. Ook in vis zijn er veel te vinden en bij de vette vis ook omega-3, wat erg gezond is. Maar wanneer je graag iets simpels klaar wilt maken voldoet een gekookt ei natuurlijk ook. Bijvoorbeeld een super boterham met zalm, gekookt ei, roomkaas bacon of kipfilet.

Ben je een liefhebber van rijst? Dan is het aan te raden de rijst eens te vervangen van quinoa. Quinoa bevat namelijk plantaardige eiwitten én alle belangrijke aminozuren. Ook kun je dit makkelijk toevoegen aan je ontbijt, met melk, fruit en noten.

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here