bananen

Bananen zijn één van de meest gegeten fruitsoorten in Nederland, maar zijn ze eigenlijk wel gezond? Er zijn veel discussies over te voren, want ondanks dat er veel gezondheidsvoordelen aan zitten, bevat een banaan ook veel calorieën. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Achtergrondinformatie over bananen

Bananen zijn te vinden in een tropisch en subtropisch klimaat. De bananen die hier in de schappen liggen komen dan ook vaak uit Latijns-Amerika en een klein gedeelte uit Kameroen en Ivoorkust. Maar er is ook een groot gedeelte dat wel zelf in Europa wordt geteeld, op de Canarische eilanden, Martinique, Cyprus, in Griekenland en in Portugal.

Er zijn daarnaast twee verschillende soorten bananen te vinden, namelijk de zoete bananen en de bakbananen. De zoete variant is zoals wij hem kennen als fruitsoort. Bakbananen bevatten veel minder suiker en zetmeel en worden dan ook onrijp gekookt of gebakken.

Hoe gezond is een banaan?

Bananen bevatten veel calorieën. Sterker nog; van de meest populaire fruitsoorten in Nederland heeft de banaan verreweg de meeste calorieën. Ook is het zo dat hij vrij weinig vitamine C bevat, zeker als je het vergelijkt met andere fruitsoorten. Maar er zijn ook veel gezonde kenmerken te benoemen. Een banaan beschikt namelijk over veel voedingsvezels, welke bijdragen aan een gezonde spijsvertering. Ook zorgen de vezels ervoor dat je sneller een verzadigd gevoel krijgt na het eten, zodat je minder snel opnieuw trek zal hebben na het eten van een banaan.

Ook de hoeveelheid kalium in een banaan is hoog. Kalium zorgt voor een goede vochtbalans en zorgt ervoor dat je bloeddruk op peil blijft. Daarnaast heeft kalium ook wisselwerkingen met andere stoffen die in je lichaam aanwezig zijn.

Als laatste bevat banaan ook veel zetmeel. Dit is een koolhydraat dat zich in ons lichaam omzet in glucose. Glucose hebben we vervolgens weer nodig voor de benodigde energie.

Lees ook: Kiespijn, wat kun je er aan doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here