Keto

Misschien heb je al eens van het koolhydraatarm dieet gehoord, maar tegenwoordig is er ook het ketogeen dieet. Deze diëten lijken in bepaalde opzichten op elkaar, maar verschillen toch ook op bepaalde punten sterk van elkaar. In dit artikel leggen wij je uit wat keto is en waar je op moet letten.

Wat is het ketogeen dieet en hoe werkt het?

Dit dieet is zeker niet nieuw, maar bestaat al bijna 100 jaar. Ooit ontwikkeld om epilepsie bij kinderen te kunnen behandelen, en het is zelfs toegepast bij het Atkins dieet in de jaren 70. Met name in Amerika is dit dieet momenteel erg populair; je vindt er heel veel dieetboeken en blogs verschijnen. Dit komt met name omdat je er, naast een afname van de epileptische aanvallen, ook gewoon mee kunt afvallen. Maar hoe werkt dat dan?

Het is dus geen nieuw dieet, maar past wel prima in de trend van het koolhydraatarme dieet, aangezien deze ontzettend populair is. Bij het keto dieet is het de bedoeling dat je veel vetten eet en weinig koolhydraten. Normaal gesproken haalt je lichaam echter zijn energie uit deze koolhydraten. Die vind je in onder andere brood, pasta, rijs en aardappelen.

Krijgt je lichaam weinig koolhydraten binnen, dan zal deze automatisch overgaan op vetverbranding. Je lichaam zal de vetten afbreken tot ketonen, dit proces wordt ketose genoemd. De ketonen zijn dan ook de belangrijkste bron van energie wanneer je dit dieet volgt.

Wat is ketose dan precies?

Als je elke dag minder dan 50 gram koolhydraten eet raakt je lichaam in ketose. Wanneer je met dit dieet begint zullen eerst de energiereserves in je spieren en lever uitgeput raken. Omdat je geen koolhydraten meer eet gaat je lichaam op zoek naar een ander manier. Dit doet je lichaam door de opgeslagen vetten af te breken; dit wordt ketose genoemd. Er worden dan ketonlichamen gevormd door je lever en deze gebruikt je lichaam als brandstof.

Vrijwel de meest mensen die hier mee bezig zijn raken pas na 48 uur in ketose maar kan al optreden na 38 uur. De voordelen die aan de ketose zitten, zoals je fitter en energieker gaan voelen, komen pas na vier dagen.

Strips bij het keto dieet

Er zijn ook bepaalde strips die je kunt gebruiken, waarmee je kunt meten of je in ketose bent. Wel is het zo dat deze ketosticks of ketose strips niet altijd betrouwbaar zijn. Zo zijn er veel mensen die wel afvallen, maar waarbij de strips zeggen dat je niet in ketose bent. Wil je er zeker van zijn dat je het keto dieet juist opvolgt, dan kun je het best een paar dagen alle koolhydraten bijhouden. Eet je per dag niet meer dan 50 gram koolhydraten dan is je lichaam in ketose.

Keto wanneer je diabeet bent

Ben je diabeet, dan kan het keto dieet erg gevaarlijk voor je zijn, met name het in ketose gaan. Je doet er dan ook goed aan die altijd eerst met je behandelend arts te overleggen. Wanneer je het keto dieet volgt worden de koolhydraten weggelaten maar een diabeet heeft deze koolhydraten wel nodig. wanneer je insuline gebruikt zorgt dit ervoor dat je pasta, brood en koekjes kunt blijven eten terwijl je alvleesklier niet juist meer werkt.

Neem je nog steeds elke dag je insuline, maar ben je wel bezig met een keto dieet, dan is de verhouding tussen de glucose en de insuline in het bloed niet meer goed. Hierdoor ontstaat er ketoacidose. Je lichaam zal dan uitdrogen en verzuren, en je kan er zelfs van in coma raken.

Lees ook: Vitamines die je nodig hebt tijdens het afvallen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here