artrose

Het slijten van je gewrichten en kraakbeen wordt vaak als symptoom genoemd bij artrose, toch is dit niet het enige. Ben je gediagnosticeerd met artrose, dan heb je namelijk last van een ontsteking. Deze ontsteking zorgt voor ontstane schade, en de pijnklachten die hierbij haren is het slijten van het kraakbeen. Dit leidt uiteindelijk door direct bot-op-bot contact, omdat er geen kraakbeen meer aanwezig is. dit contact zorgt voor veel pijn. De ontsteking zelf zorgt daarnaast ook voor pijn, namelijk in de vorm van een zwelling en stijfheid. Daarnaast zijn er vaak mensen die denken dat artrose hetzelfde is als reuma, terwijl dit niet zo is. Artrose bevind zich meestal in één gewricht, in tegenstelling tot reuma. Wel is het zo dat de artrose zich verder uit kan breiden. Wanneer je last hebt van artrose in meer dan vijf gewrichten, spreken we van polyartrose.

Artrose en in beweging blijven

Het is altijd belangrijk dat je voldoende beweegt, dit is ook zeker het geval van je artrose hebt. Je lichaam zal waarschijnlijk aangeven dat bewegen teveel pijn doet, maar toch doe je er goed aan dit wel door te zetten. Doe je dit namelijk niet of weinig, dan kan het hele proces versneld worden. Daarnaast zorgt het er natuurlijk ook voor dat je niet alleen in huis blijft zitten, maar juist onder de mensen blijft komen. Is hele stukken lopen te pijnlijk voor je, probeer dan eens te gaan fietsen. Hierbij gebruik je andere spieren en gewrichten. Daarnaast bieden het stuur en het zadel ondersteuning, iets dat je tijdens het lopen niet hebt.

Ook een afspraak bij de fysiotherapeut maken zou je kunnen helpen. Op deze manier blijf je wel in beweging, maar dan met zo min mogelijk pijn. Dit helpt ook om het stijve gewricht in een betere conditie te kunnen brengen, wat er weer voor kan zorgen dat je minder pijn hebt. Ook zijn er online veel oefeningen te vinden die je zou kunnen doen. Houd er hierbij echter wel rekening mee dat deze niet speciaal op jou zijn afgestemd. Was je voordat je artrose kreeg een fanatiek sporter? Dan kun je dit nu het beste niet meer doen. Vaak is dit te intensief, waardoor de pijn alleen maar erger kan worden.

Het vervangen van je gewrichten

Het vervangen van gewrichten is in veel gevallen mogelijk. Echter zal dit pas gedaan worden op het moment dat je niet meer zelf kunt functioneren, en alle andere adviezen al hebt toegepast. Je kunt dan een afspraak maken bij de orthopeed, via je huisarts, om het gewricht te kunnen vervangen. Dit gebeurt altijd tijdens een operatie, en het gewricht wordt dan vervangen door een prothese. Wel is dit natuurlijk het allerlaatst redmiddel, want een operatie is geen kleine ingreep. Daarom is het ook belangrijk dat je altijd in overleg met de fysiotherapeut kijkt naar wat de mogelijkheden zijn om te blijven bewegen.

Lees ook: Een tekenbeet! Wat moet je dan doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here