voedselallergie

Heb je klachten na het eten van een bepaalt product? Vaak wordt dan direct gedacht aan een voedselallergie, terwijl dit in de meeste gevallen niet zo is. Er bestaat namelijk ook voedselintolerantie of voedselovergevoeligheid, dat niet hetzelfde is als het hebben van een allergie. Het aantal mensen dat denkt een allergie te hebben is dan ook veel groter dan het aantal mensen die ook echt allergisch is voor een bepaalt product. Uiteindelijk heeft 3% van de volwassenen maar last van een allergie, waarbij het immuunsysteem reageert op de eiwitten die in de voeding zitten.

Wat zijn de symptomen van voedselallergie?

Een allergische reactie op voedsel kan je verschillende symptomen geven over je hele lichaam, en dus niet alleen in bijvoorbeeld je mond. Onderstaand vind je een overzicht van alle symptomen:

  • Huidklachten – rode vlekken, jeuk, eczeem, jeukende bulten, galbulten
  • Oogklachten – rode oogslijmvliezen, vochtophoping onder ogen, jeuk, tranen
  • Vochtophopingen – met name in het hele gezicht
  • Luchtwegen – jeuk, niezen, hoesten, benauwd zijn, kortademig, hees, loopneus, verstopte neus, piepende ademhaling
  • Mond – blaasjes op of zwelling van de lippen, keel, tong of gehemelte, jeuk in de mond
  • Maagdarmklachten – buikpijn, diarree of obstipatie, overgeven, maagzuur, misselijkheid
  • Anafylactische shock – lage bloeddruk, snelle pols, bleek, zweten, flauwte, duizelig, bewusteloosheid

Meest voorkomende voedselallergieën

Er zijn een aantal allergieën die het meest voorkomen. Dit zijn koemelkallergie, kippeneiwit allergie, pinda-allergie, notenallergie, soja-allergie, tarwe-allergie, visallergie en schaaldierenallergie.

Koemelkallergie

Hierbij zijn de eiwitten die in koemelk zitten de boosdoener en binnen een paar minuten tot maximaal 2 uur kun je al last krijgen van de symptomen. Deze allergie komt vooral voor bij baby’s waardoor je de flesvoeding aan moet passen of in het geval van borstvoeding, zelf moet stoppen met het gebruiken van zuivelproducten. De meeste baby’s groeien hier overheen, dus regelmatig testen is belangrijk.

Kippeneiwit voedselallergie

Hierbij ben je allergisch voor eieren, niet alleen van kippen maar ook van bijvoorbeeld ganzen, eenden en kwartels. Het kan echter ook zo zijn dat je alleen allergisch bent voor rauwe eieren maar niet voor gekookte of gebakken eieren.

Pinda-allergie

Bij deze allergie krijg je symptomen als vochtophoping en huidklachten van pinda’s en voedingsmiddelen waarin pinda’s zitten verwerkt. Een klein beetje pinda is al genoeg om een reactie hierop te krijgen, soms zelfs al door het inademen van de geur.

Notenallergie

Er zijn veel verschillende noten en ze kunnen allemaal zorgen voor een allergie. Vaak is het zo dat als je allergisch bent voor één notensoort, er ook andere soorten zijn waar je allergisch voor bent, maar de noten die het vaakst zorgen voor een reactie zijn walnoot en hazelnoot.

Soja-allergie

Je kan allergisch zijn voor de eiwitten die in deze peulvrucht zitten. Tegenwoordig zijn er veel producten te verkrijgen waar soja in verwerkt is, waardoor de allergie ook vaker voorkomt. Soja kan vaak ook voor problemen zorgen bij kinderen die koemelkallergie hebben.

Tarwe-allergie

Ook hierbij zijn de eiwitten weer de boosdoener, niet te verwarren met gluten wat veel mensen denken. Ga in gesprek met een diëtist wanneer je deze allergie hebt, want tarwe zit in ontzettend veel producten waardoor het lastig is deze te vermijden.

Vis voedselallergie

Bij deze voedselallergie kun je de viseiwitten niet verdragen, en het maakt hierbij niet uit of de vis rauw, gekookt of gebakken is. Deze allergie blijft meestal je hele leven bij je, wat lastig is voor de omega-3. Hiervoor kun je het beste vegetarische omega-3 capsules nemen.

Schaaldierenallergie

Sommige mensen krijgen ook last van een allergie bij het eten van schaaldieren zoals garnalen en kreeft. Deze mensen zijn vaak ook allergisch voor weekdieren zoals slakken en mosselen.

Lees ook: Wat zijn de gezondste groenten?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here