kilo

Is het nodig dat je 5 kilo afvalt, bijvoorbeeld omdat je er zelf gelukkiger van wordt als jij je favoriete jurk weer aan kan? Of omdat je merkt dat je werkkleding nu wel heel strak begint te zitten? Slechts 5 kilo afvallen klinkt alsof het niet moeilijk is, maar toch kan dit nog aardig lastig zijn. Wij vertellen je in dit artikel hoe je 5 kilo kwijt kunt raken zonder een hongergevoel of verplicht te sporten.

Verminder je suikerinname om 5 kilo te verliezen

Wil je die 5 kilo ook echt kwijt raken dan is het nodig je suikerinname grondig aan te passen. Suiker zit in veel verschillende producten, soms zijn we onszelf daar niet eens bewust van. Drink je elke dag cola? Verander dit dan door water te drinken, of cola zero. Geen cola light, want hier zitten andere suikers in en deze zijn in de zero variant niet te vinden.

Ook doe je er goed aan niet meer te koken met pakjes, zakjes en blikken want hier zitten ook vaak verborgen suikers in. Denk hierbij aan rookworst, cornflakes, soep in blik, pindakaas, sauzen en ontbijtgranen.

Frisdrank en vruchtensap schrappen

Zoals net al gezegd zit frisdrank vol met suiker en dat is bij vruchtensap vaak niet anders. Light frisdrank is hierin geen optie omdat daarbij de suikers zijn vervangen voor zoetstof, en dus net zo slecht is. In vruchtensap zit fructose, wat in de lever wordt afgebroken tot glucose. De lever kan hiervan maar een beetje aan, en als je in een korte tijd veel fructose binnen krijgt wordt een deel omgezet in glucose. Het andere deel wordt opgeslagen als lichaamsvet.

Etiketten lezen om 5 kilo kwijt te raken

Het is handig om vaker de etiketten van producten te lezen zodat je weet wat erin zit. Alles wat eindigt op -ose is suiker en dus niet goed voor je. Ook stroop, siroop en honing zijn suikers. Vaak wordt dit aangeduid als natuurlijke suikers, maar als je 5 kilo kwijt wil raken is het goed dit te laten staan. Ook vruchtenconcentraat kun je beter laten staan.

Koolhydraten

Het beste is het, om de koolhydraten helemaal weg te laten. Deze vind je in aardappels, brood, pasta, rijst en natuurlijk alle ongezonde dingen. Wil je dit nou niet, let er dan in ieder geval wel op om die 5 kilo ook echt kwijt te raken. Langzame koolhydraten bijvoorbeeld, kun je wel prima eten. Wel is het verstandig dit met mate te doen want ook van veel langzame koolhydraten kun je juist aankomen. Deze langzame koolhydraten vind je onder andere in:

  • Zoete aardappel
  • Groente
  • Fruit
  • Boekweit
  • Quinoa
  • Havermout
  • Peulvruchten

Het grote voordeel van deze langzame koolhydraten is dat ze vol zitten met vezels. Vezels zorgen voor gezonde darmen en helpen je in het afvalproces. Ze nemen veel vocht op waardoor je langer vol zit, worden niet door je lichaam opgenomen, zijn goed voor je weerstand, hersenen en stoelgang en stimuleren daarnaast je vetverbranding. Prima dus, om deze vezels binnen te krijgen.

Lees ook: Zo krijg jij de motivatie voor het sporten terug!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here