Grote kans dat je er al eens van gehoord hebt, maar weet je ook wat superfoods precies zijn? superfoods is een voedselbron met een enorme concentratie aan mineralen, aminozuren, vitaminen en antioxidanten. Nu is het zo dat er veel voedingsmiddelen zijn die bestempeld worden als superfood, omdat er veel voordelen aan hangen. De voedingsmiddelen zijn vrijwel altijd natuurlijk en compleet, en bevatten verschillende mineralen, vitaminen en antioxidanten.
Waarom zijn superfoods zo populair?
Hier is eigenlijk een heel duidelijk antwoord op; omdat ze veel goede eigenschappen hebben. De voeding die wel normaal gesproken binnenkrijgen zitten wel voor met calorieën maar hebben te weinig nutriënten. Hierdoor zijn ze niet voedzaam genoeg en zorgen ze daarnaast niet lang voor een verzadigd gevoel.
Superfoods daarentegen, hebben niet maar twee of drie goede eigenschappen die goed zijn voor een optimale gezondheid, maar vaak veel meer. Daarnaast beschikken ze over een goede verhouding antioxidanten, polysachariden, aminozuren, vitaminen en mineralen. Normale voeding zit vaak vol met additieven die we helemaal niet nodig hebben, dus met superfoods kun je dit goed compenseren.
Waarom is dit zo goed voor ons?
Een ander voordeel is dat superfoods vrij weinig calorieën bevatten. Eten waar veel calorieën in zitten en veel minder voedingsstoffen, zorgen voor een gewichtstoename maar daarnaast kan het ook leiden tot een toename van het cholesterol, wat weer kan zorgen hartziekten.
Een goed voorbeeld van een superfood is broccoli. Hier zitten weinig calorieën in, maar zit wel bomvol met vitaminen, mineralen, flavonoïden, vezels en antioxidanten. Superfoods vind je echter niet alleen maar in groenten en fruit. Ook noten, peulvruchten, dierlijke eiwitten en granen kunnen tot de superfoods behoren. Meer specifiek zijn dit amandelen, bosbessen, zoete aardappel, broccoli, zalm, linzen, bonen, tarwekiemen, zeewier, bijenpollen, knoflook, boerenkool en spinazie.
Zitten er ook nadelen aan?
In principe is een gezonde leefstijl natuurlijk nooit verkeerd. Wel is het zo dat er ook mensen zijn die geld proberen te verdienen door bepaalde producten als superfood te bestempelen, terwijl dit wellicht helemaal niet zo is. Kijk dus altijd goed naar de ingrediëntenlijst, om zo te bepalen of iets echt een superfood is, of dat dit gewoon een slimme marketingtruc is.
Ondanks dat je het niet zou verwachten, doe je er goed aan de gebruiksaanwijzing van je medicatie even na te kijken voordat je aan de slag gaat met superfoods. De kans dat het eten schade kan aanrichten is klein, maar wel mogelijk. Zo kan het eten van grapefruit heel gevaarlijk zijn wanneer je bijvoorbeeld antidepressiva slikt.
Lees ook: Hoe start je met een gezonde leefstijl?