conditie

Heb je een matige of zelfs slechte conditie en zou je dit graag willen verbeteren? Dan is het echt niet nodig om elke dag te sporten. Het beste is om ervoor te zorgen dat je het jezelf vooral niet te moeilijk maakt, en het te houden bij een simpele aanpak die makkelijk vol te houden is. Wij geven je in dit artikel een aantal tips om je conditie op te bouwen op een manier ook voor jou makkelijk vol te houden is.

Maak goede voornemens die je volhoudt

Iedereen maakt weleens goede voornemens, vooral als het nieuwe jaar in aantocht is. Eén van deze voornemens is vaak om meer te bewegen maar hier komt meestal niks van terecht. Het maken van zo’n voornemen is natuurlijk ook niet genoeg. Besluit je echt om meer te gaan sporten, plan dit dan in je agenda en houd je daar ook aan.

Bepaal ook meteen wat je wil gaan doen en waar je dat gaat doen. Wil je naar de sportschool, thuis trainen of misschien buiten? Er zijn veel verschillende manieren om je conditie aan te pakken. Bekende voorbeelden hiervan zijn door te gaan hardlopen, zwemmen of te fietsen, maar ook steppen, dansen of roeien zijn goede manieren.

Zorg voor motivatie om je conditie op te bouwen

Een goede motivatie is belangrijk, daarom is het goed om iets te gaan doen wat je echt leuk vindt. Je kan wel iets bedenken om te gaan doen, maar als je dit niks aan vindt is de kans groot dat je na een paar keer al de handdoek in de ring gooit. Ga je vooral alleen trainen, dan is het goed om jezelf af te vragen of je hier wel genoeg discipline voor hebt.

Is dit niet het geval? Regel dan dat je altijd een stok achter de deur hebt, bijvoorbeeld door afspraken te maken met een sportmaatje of door je aan te melden bij een hardloop- of wandelclub. Ook kun je een personal trainer regelen bij de sportschool, of groepssporten volgen.

Neem alleen de juiste voeding

Aan je conditie werken is één ding, maar als het ook de bedoeling is dat je er een paar kilo mee afvalt is het goed om ook eens naar je voeding te kijken en dit zo nodig aan te passen. Koolhydraatrijke producten en producten met vooral suiker kunnen hierbij direct weggelaten worden. Hieronder vallen aardappelen, pasta’s, rijst, brood, koek, snoep, chips, snackrepen en frisdrank.

Je conditie opbouwen door te sporten

Natuurlijk is je conditie niet al na één keer sporten verbetert, en dus is het belangrijk dit vol te houden. Het begin is altijd moeilijk maar het is vooral belangrijk dat je niet afhaakt omdat het in het begin even lastig is. Juist als je doorzet zal je merken dat het na een paar weken al veel beter gaat

Aan je lichaam zal je overigens niet direct resultaat zien, dat is heel normaal. Ook kan het zijn dat je het niet direct aan de kilo’s merkt. Wat je wel kan doen is je lichaam opmeten om te zien of je wel centimeters verliest. Uiteindelijk zal je het ook zeker zien, als je regelmatig traint.

Lees ook: Hoe kun je een winterdip voorkomen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here