puberteit

Er zijn veel dingen die veranderen tijdens de puberteit. Niet alleen de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs, ook de hersenstructuur en het lichaam. Daarnaast gebeurt er op sociaal-emotioneel vlak ook veel tijdens de puberteit. Welke veranderingen iemand in de puberteit allemaal meemaakt, lees je in dit artikel.

Veranderingen tijdens de puberteit

Er zijn veel ontwikkelingen in de hersenen te vinden tijdens de puberteit, want de hersenen moeten zich nog flink ontwikkelen. Hierdoor kan het zijn dat een puber moeite heeft met het concentreren maar kan het ook lastig zijn goede, weloverwogen keuzes te maken. Daarnaast veranderd ook het lichaam van een puber behoorlijk. Deze ontwikkelt zich door middel van de aanwezige hormonen richting de volwassenheid. De haargroei begint, jongens krijgen hun baard in de keel, meisjes krijgen hun eerste menstruatie en het lichaam zal ook zichtbaar veranderen. Zo zullen de borsten bij meisjes gaan groeien, alsook de heupen. Niet iedereen groeit op dezelfde leeftijd. Over het algemeen beginnen meisjes eerder aan de groeispurt dan jongens.

Met als deze veranderingen komt er ook nog bij dat ze zich anders gaan gedragen doordat ze seksuele gevoelens krijgen. Ineens wordt er met andere ogen naar kinderen uit de klas gekeken, of een buurkind. Dit heeft allemaal gevolgen voor hun sociaal-emotionele ontwikkeling.

Het ontwikkelen van identiteit

Tijdens je puberteit werk je niet alleen lichamelijk toe naar volwassenheid, maar ook naar zelfstandigheid. Een puber is dan ook vaak veel met zichzelf bezig om zo te ontdekken wie hij nou echt is. Op deze manier ontwikkelen ze hun eigen identiteit. Dit doen ze door vooral kritisch naar zichzelf te kijken. Ze vragen zich af wat ze allemaal kunnen en hoe ze eruit zien. Dit kan hen onzeker maken, en daardoor kwetsbaar.

De jeugdcultuur heeft hierbij veel invloed. Dit komt omdat pubers idolen en bijvoorbeeld influencers of YouTubers als voorbeelden zien. Ook is hun culturele identiteit belangrijk. Zo vragen ze zich af wat voor een afkomst ze hebben, maar ook of ze bijvoorbeeld veganist, dierbeschermer of atheïst zijn. Hebben ze hun nieuwe identiteit gevonden, dan uiten ze dat veelal door middel van kleding. Er zijn dan ook veel verschillende stijlen te vinden op een gemiddelde middelbare school.

Stemmingswisseling tijdens de puberteit

Wat je ook veel bij pubers ziet, zijn stemmingswisselingen. Het ene moment kunnen ze de slappe lach hebben om iets kleins, en het volgende moment barsten ze in huilen uit of zijn chagrijnig. Op deze leeftijd willen ze graag onafhankelijk worden en nieuwe dingen uitproberen. Dit zorgt ervoor dat ze regelmatig tegen grenzen aanlopen die de ouders opgesteld hebben. Daarnaast hebben ze een haast natuurlijke drang om vooral tegen gezag in te gaan. Ze willen heel graag op hun eigen manier leven, maar worden hierin tegengehouden door ouders en leraren.

Lees ook: Artrose, hoe kun je er mee leven?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here