tinnitus

Tinnitus is een vorm van gehoorschade dat is ontstaan doordat de trilharen in je binnenoor beschadigd zijn. Dit kan komen door een bepaalde ziekte maar ook door harde geluiden, zoals bijvoorbeeld bij een festival of in een discotheek. Maar ook door het gebruik van oortjes om muziek te luisteren. Wanneer je hier last van hebt hoor je geluiden die er niet zijn. Het horen van een vervelende piep in je oor is de bekendste, maar je kan ook een suis, fluit of een zoemend of brommend geluid horen.

Oorzaken van tinnitus

Zoals hierboven al gezegd kan gehoorschade ontstaan door te harde muziek, maar er zijn ook andere oorzaken bekend. In totaal ongeveer 400, van een middenoorontsteking of oorinfectie tot de ziekte van Ménière. Hierbij is tinnitus dan meestal een symptoom van andere ziekten of is het een bijwerking van één van de medicijnen. Daarnaast kan ook stress de oorzaak zijn, dit kan tinnitus namelijk niet alleen veroorzaken maar ook nog eens verergeren. Naast harde geluiden en stress, kan tinnitus ook veroorzaakt worden na een verkoudheid, door vermoeidheid, oorsmeer of een hoge bloeddruk.

Tinnitus zelf ontstaat in de hersenen, in de auditieve cortex. Dit gebied in de hersenen is verantwoordelijk voor al het geluid, zodat dit kan worden waargenomen. Wanneer er zenuwcellen zijn die geen geluidsignalen meer kunnen ontvangen, gaan ze met elkaar communiceren. Dit gebeurt door het vormen van een netwerken waarbij signalen op elkaar afgevuurd worden. Dit zorgt voor die vervelende piep in je oor.

Is tinnitus te behandelen?

Wanneer jij continu last hebt van een piep of een ander geluid in je oor of beide oren, kan dit een behoorlijke impact hebben op je leven. Maar er zijn behandelingen om dit aan te pakken. Zo kun je gebruik maken van een zogeheten tinnitusmaskeerder. Dit is een apparaat dat het tinnitusgeluid onderdrukt door de geluiden in je omgeving te vergroten. Wat er dan gebeurt, is dat je gehoor en zeker je hersenen hun aandacht leggen op de omgevingsgeluiden in plaats van op die vervelende piep.

Vaak is het zo dat mensen met tinnitus ook last hebben van gehoorverlies. Daarom wordt een tinnitusmaskeerder vaak gebruikt in combinatie met een hoortoestel. Het toestel kan vaak zo aangepast worden, dat je zo min mogelijk last hebt van de tinnitusklachten.

Hoe om te gaan met gehoorschade

Wanneer jij je focust op de geluiden die je hoort, zal je deze steeds duidelijker gaan horen. Denk bijvoorbeeld aan het tikken van de klok. Deze tik hoor je alleen wanneer jij je er op focust, door er bewust naar te luisteren of er naar te kijken. Op het moment dat er andere geluiden zijn die jouw aandacht opeisen, zal je de klok niet meer horen.

Zo is het ook met tinnitus. De hersenen zijn in staat om een bepaald signaal op de achtergrond te zetten, zoals bijvoorbeeld het geluid dat tinnitus bij jou veroorzaakt. Maar het kan ook zo irritant en aanwezig zijn dat het geluid niet te negeren is. Dit zal echter vooral het geval zijn wanneer er verder geen geluiden zijn, bijvoorbeeld wanneer je ’s avonds in je bed ligt en het stil is in je woning. Voor sommige mensen is het lastig te wennen aan de tinnitus, en dat is logisch. Echter, wanneer er extra aandacht ligt bij de tinnitus zal het lastiger zijn het geluid weg te drukken. Dit kan je vervolgens bang, boos of verdrietig maken, wat er weer voor zorgt dat het nog lastiger is om het geluid weg te drukken. Doordat de tinnitus nu aandacht krijgt wordt het nog hinderlijker, en dat zorgt er uiteindelijk voor dat het je wanhopig kan maken. Je weet niet wat je moet doen om het geluid te stoppen.

Omgaan met klachten

Leren omgaan met de klachten is erg moeilijk, maar wel heel belangrijk. Je leert dan namelijk hoe jij je negatieve gevoelens om kunt buigen zodat de last van tinnitus afneemt. Een goed medicijn hiervoor is ontspanning. Bij de één is dit door middel van yoga, de ander luistert graag naar muziek en weer een ander gaat graag een stuk lopen in het bos.

Sowieso zijn natuurgeluiden en muziek goed voor je, want dit kan ervoor zorgen dat de tinnitus naar de achtergrond wordt gebracht. Ook een goed boek, leuke film om afspreken met familie of vrienden kan je helpen niet continu aan tinnitus te denken en er dus niet mee bezig te zijn.

Kijk echter wel uit met teveel koffie, alcohol, nicotine, depressie, stress, vermoeidheid, lawaai en overspannenheid. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de tinnitus verergerd. Het belangrijkste om te onthouden is dat alles dat jou ontspanning geeft kan zorgen voor een positief effect, en dat stress en spanning het alleen maar verergeren.

Lees ook: Hoe ga je eenzaamheid tegen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here