tepelkloven

Borstvoeding geven aan je kindje is een heel natuurlijk proces en wordt door veel moeders ook als een intiem moment beschouwd. Toch kan het geven van borstvoeding ook een negatief effect hebben, bijvoorbeeld omdat je pijn hebt. wanneer je scheurtjes in je tepels hebt, heb je last van tepelkloven. Wat dit precies is, en hoe je er weer vanaf komt lees je in dit artikel.

Wat zijn tepelkloven?

Tepelkloven zijn scheurtjes in je tepel. In de eerste week na je bevalling kan het geven van borstvoeding pijnlijk en ongemakkelijk zijn.  Dit komt omdat je tepels nog moeten wennen aan de zuigkracht van je baby. Echter na twee weken zou het voeden toch wel minder pijnlijk moeten zijn. Is dit niet het geval en blijven je tepels tijdens de voeding pijn doen? Of is de pijn zelfs verergerd, eventueel in combinatie met scheurtjes of wondjes die bloeden, dan gaat er iets niet helemaal goed. Je hebt dan last van tepelkloven, wat heel erg pijnlijk kan zijn. Voor sommige vrouwen is dit dan ook een reden om te stoppen met de borstvoeding, simpelweg omdat ze de pijn niet kunnen verdragen. Toch hoeft dit niet altijd, want tepelkloven zijn prima te behandelen.

Tepelkloven ontstaan vaak doordat de baby verkeerd is aangelegd of omdat je baby meer aan het sabbelen is in plaats van zuigen. Daarnaast is het ook zo, dat het kan komen doordat je baby last heeft van spruw of als gevolg van een te korte tongriem.

De behandeling

Wil je graag van de pijn af en wil je ook graag borstvoeding blijven geven, dan is doorbijten geen optie. De tepelkloven gaan daarmee namelijk niet vanzelf weg; het zorgt er juist voor dat de pijn alleen maar erger wordt. Wel kun je de tepelkloven eenvoudig behandelen.

De wondjes kun je insmeren met tepelzalf of babyzalf, maar ook met je eigen aangemaakte moedermelk. Dit doe je simpelweg door na iedere voeding een druppel moedermelk op de tepel te smeren en dit aan de lucht te laten drogen. Dit zorgt er vaak voor dat het al snel verbeterd, omdat het een helende en beschermende werking heeft. Gebruik je liever een zalf? Zorg er dan wel voor dat je zalf zonder parfum gebruikt. Ook kun je tijdens het douchen beter geen zeep gebruiken omdat dit de tepel te veel uitdroogt.

Voeden met tepelkoven

Wil je borstvoeding blijven geven, dan doe je er in ieder geval goed aan de tepelkloven te behandelen zoals hierboven uitgelegd staat. De beste, gezondste en meest goedkope optie is natuurlijk het gebruik van je eigen moedermelk, maar je kan ook een zalf gebruiken. Daarnaast kunnen onderstaande tips je helpen bij het voeden:

  • Leg je baby aan, aan de minst pijnlijke borst zodat de andere borst rust heeft en tijd krijgt om te genezen
  • Probeer ook eens een andere houding aan te nemen om te kijken of het op die manier minder pijn doet
  • Wat ook nog wel eens wil helpen, is om je baby vaker aan te leggen voordat de erge honger aanwezig is.

Wanneer je al het bovenstaande hebt geprobeerd, maar de pijn niet minder wordt, kun je je baby ook voeden met afgekolfde melk totdat de kloven behandeld zijn. Wanneer de problemen blijven bestaan of wanneer je wel wat extra hulp kunt gebruiken bij het aanleggen kun je het beste contact opnemen met een lactatiedeskundige.

Lees ook: Onverklaarbare jeuk, wat is dit?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here