eenzaamheid

Eenzaamheid komt niet alleen maar voor bij iemand die geen vrienden heeft, of geen relatie. Ook wanneer je in een relatie zit, een gezin hebt en mensen om je heen hebt waar je regelmatig mee afspreekt kun je eenzaam zijn. Uit een onderzoek is gebleken dat twintigers het vaakst eenzaam zijn, dus ook vaker dan ouderen. Dit komt vooral omdat er in die periode veel in je leven veranderd. Jij gaat samenwonen, trouwen of je bent zwanger, terwijl je vrienden nog aan het studeren zijn of volledig met werk bezig zijn. Hoe je eenzaamheid tegengaat lees je in dit artikel.

Waar komt je gevoel vandaan?

Probeer eerst eens te achterhalen waar het gevoel van eenzaamheid vandaan komt. Dit kun je doen door na te gaan op welke momenten jij je eenzaam voelt, wat je op dat moment mist aan contacten in je leven en wat je graag zou willen veranderen aan het leven dat je nu hebt. Door jezelf dit soort vragen te stellen kom je vaak al te weten waar je eenzaamheid precies vandaan komt, en dus kun je het ook beter oplossen.

Je passie inzetten tegen eenzaamheid

Weet je nog niet wat je passie is, probeer deze dan te ontdekken. Zodra je dit weet kun je gaan kijken of je dit ook met anderen kan delen. Denk aan tekenen, sporten, fotograferen, lezen of wat dan ook. Ten eerste haal je hier je plezier uit en zo houd je jezelf bezig, maar je kan ook gaan kijken of er een club of vereniging is die aansluit bij je passie, waar jij je bij kunt voegen. Zo deel jij je passen, heb je iets om over te praten en het schept daarnaast ook nog eens een band. Wellicht ontstaat er zelfs wel een vriendschap uit.

Ga naar buiten in plaats van online

Kijk je op Facebook of Instagram, dan lijk het wel alsof iedereen een perfect sociaal leven heeft en er niemand last heeft van eenzaamheid. Dit kan bij jou voor verdriet zorgen, zeker wanneer jij je alleen voelt. Probeer dus om daar wat minder vaak naar te kijken, en juist lekker naar buiten te gaan. Ga een eind wandelen of ergens koffie drinken en geniet hiervan. Zo ben je onder de mensen en hoef jij je niet met social media bezig te houden.

Neem contact op met een oude kennis

Iedereen heeft wel kennissen waar je vroeger een ontzettend goed klik mee had, maar dat nu behoorlijk verwaterd is. Waarom neem je daar niet eens contact mee op om te kijken hoe het met de ander gaat. Misschien ontdekken jullie dat die klik er nog steeds is en besluiten jullie wat vaker af te gaan spreken. Dit kan zeker helpen tegen je eenzaamheid, en je houdt er nog een mooie nieuwe vriendschap aan over ook!

Vrijwilligerswerk tegen eenzaamheid

Een goede manier om je eenzaamheid te verminderen is door vrijwilligerswerk te gaan doen. Op deze manier ben je namelijk onder de mensen en help je anderen. Dit zorgt voor waardering en zelfvertrouwen maar ook is de stap minder groot om contact te maken met mensen. Je maakt al snel een praatje met iemand, waardoor jij je minder eenzaam zal voelen.

Reageren op Instagram-accounts die je leuk vindt

Heb je weleens gereageerd op iemand, of gekeken, waarbij je dacht dat jullie prima vrienden zouden kunnen worden? Als die persoon niet belachelijk veel volgers heeft zou je dat best eens kunnen proberen. Door te reageren op zijn/haar foto’s kan het maar zo zijn dat er een leuk gesprek ontstaat.

Lees ook: Hoe raak je snel 5 kilo kwijt?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here