gameverslaving

Wanneer iemand last heeft van een gameverslaving gaat dit gepaard met verschillende psychische en lichamelijke kenmerken. Wil je een gameverslaving herkennen? Lees dan dit artikel om erachter te komen wat de symptomen zijn en lees wat je eraan kunt doen.

Wanneer ben je verslaafd aan gamen?

Het is makkelijk om te zeggen dat iemand verslaafd is aan gamen wanneer hij dit elke dag, de hele dag door wil doen. Maar zo simpel is het helaas niet. Er kunnen veel problemen ontstaan wanneer je last hebt van een gameverslaving. Zo raak je geïsoleerd waardoor je je eenzaam kunt gaan voelen, kun je zelfs een sociale angst ontwikkelen en creëer je een negatief zelfbeeld.

Dit alles zorgt er vervolgens voor dat je in een depressie terecht kunt komen, maar ook je werk of studie gaat eronder lijden. Je slaapritme wordt verstoord want je blijft gamen, ook al is het midden in de nacht en daarnaast heb je meer kans op ruzie. Met je partner, je ouders of andere mensen om je heen.

De kenmerken van een gameverslaving

De symptomen van een gameverslaving lijken erg op die van een gokverslaving. De meest belangrijke symptomen zijn het hebben van obsessieve gedachten, gezondheidsproblemen en schade op de lange termijn.

Bij obsessieve gedachten moet je denken aan het continu bezig zijn met het gamen. Ook wanneer je op dat moment niet aan het gamen bent denk je eraan. Gezondheidsproblemen zijn vooral slaaptekort, te weinig eten en drinken en niet of weinig naar buiten gaan. Wat betreft de schade op de lange termijn moet je vooral denken aan de relaties met je partner, vrienden en familie, maar ook je opleiding of werk.

Daarnaast is iemand met een gameverslaving veel tijd en geld kwijt aan het gamen. De hoeveelheid tijd dat je aan het gamen bent is niet het belangrijkste punt van een verslaving, maar juist de bovenstaande punten. Ook iemand die maar twee keer in de week gaat gamen kan verslaafd zijn.

De lichamelijke gevolgen

Er zijn een aantal lichamelijke kenmerken die passen bij deze verslaving. Zo zorg je veel minder goed voor jezelf, denk hierbij aan het overslaan van maaltijden of alleen maar ongezond eten omdat je geen tijd neemt om te koken, je slaapt te weinig en je beweegt te weinig. Ook je gezondheid kan hieronder lijden. Zo kun je last hebben van vermoeidheid, hoofdpijn, geïrriteerde ogen, jeukende benen, brandende polsen en verkrampte schouders.

Psychische punten bij een gameverslaving

Naast de lichamelijke gevolgen kun je ook last krijgen van psychische problemen. Een onrustig gevoel, gespannen zijn, snel geïrriteerd raken en zelfs depressief raken als je niet kunt gamen horen hierbij.

Ook ben je in je hoofd telkens bezig met het gamen, ook wanneer je niet speelt, word je geïrriteerd of boos wanneer iemand je stoort en kun je je niet aan de tijdslimiet houden die jij jezelf had opgelegd. Ook pogingen om minder te gamen lukken niet en je kan gevoelens van somberheid ervaren.

Lees ook: Vet haar, wat kun je er tegen doen?

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here