cellulite

Cellulite is voor veel vrouwen een heel onzeker punt. Ze voelen zich er vaak minder mooi of aantrekkelijk door, proberen zich te verbergen en dragen in de zomer het liefst geen jurken en shortpants. Deze ‘ergernis’ komt vaak voor op de buik, maar ook op de billen, benen en armen. Het wordt veroorzaakt doordat er een verandering plaatsvindt in de onderhuidse bindweefsels en de vetcellen. Doordat sommige vetcellen groter worden, duwen ze het weefsel onder de huid omhoog.

Vaak wordt er gezegd dat cellulite, of de sinaasappelhuid, alleen voorkomt bij vrouwen die kampen met overgewicht, maar dit is zeker niet waar. Acht op de tien vrouwen hebben te maken met de sinaasappelhuid, ongeacht hun bouw. In dit artikel laten wij je een aantal tips zien om cellulite te verminderen.

Vergis je niet

First things first; cellulite is niet hetzelfde als cellulitis. Deze twee worden erg vaak door elkaar gehaald, maar ze zijn behoorlijk verschillend. Wel zijn het allebei kwaaltjes op de huid, maar daar is dan ook alles mee gezegd.

Om te beginnen de naam: eindigt een woord in de medische wereld op ‘itis’ dan betreft het een ontsteking. Dit klopt ook, want cellulitis is het gevolg van een bacteriële infectie aan het onderhuidse weefsel. Dit kan zich vervolgens uiten in een rode en gezwollen huid, maar ook hoge koorts en pijn. Dit is dus totaal anders dan cellulite, waarbij het gaat om een zwelling van het onderhuidse bindweefsel en een verkleving hiervan.

Afvallen gaat niet helpen bij cellulite

Veel vrouwen willen gelijk op een dieet gaan en gaan sporten op het moment dat ze cellulite ontdekken, maar dit kun je beter niet doen. Als je dit namelijk ineens gaat doen en daardoor binnen een korte periode veel afvalt, verzwakt de elasticiteit van je huid, waardoor je de cellulite in feite alleen nog maar erger maakt.

Zorg voor een gezond eetpatroon

De beste vrienden van cellulite zijn zout, alcohol en vet. Zorg er dus voor dat je deze zoveel mogelijk weet te vermijden en kies daarvoor in de plaats voor fruit en groente. Vooral de stukken waar veel vitamine C in te vinden is, is goed om cellulite aan te pakken. Hierbij kun je denken aan paprika, kiwi, sinaasappel en citroen. Deze soorten gaan namelijk de afbraak van collageen tegen, en dat is goed voor een elastische en soepele huid. Ook proteïne doet het goed. Een lekkere vette vis, wit vlees, noten, eieren, bonen en volkorenbrood zijn dus ook zeker welkom.

Drink en slaap genoeg

Minstens 1,5 liter water per dag is toch echt wel wat je lichaam nodig heeft. Dit zorgt er namelijk voor dat het lymfesysteem goed zijn werk kan doen en kan zorgen voor een optimale hydratatie van de huid. Thee kan ook, maar geen zwarte thee. Net als koffie en alcohol is dit een boosdoener.

Daarnaast is je slaap natuurlijk ook heel erg belangrijk, zeker wanneer jij je cellulite wil verminderen. Slaap daarom zeker 7-8 uur per nacht, maar meer mag ook natuurlijk. Een goede nachtrust zorgt voor een goed hormonenbalans en dat heeft ook weer invloed op je huid.

Bewegen tegen cellulite

Uiteraard is genoeg bewegen sowieso nodig wil je lekker in je vel zitten, maar het zorgt daarnaast ook voor een betere bloeddoorstroming. Wandelen, zwemmen en fietsen zijn goede cardio-oefeningen om je cellulite te verminderen. Daarnaast zou je ook nog kunnen denken aan step-ups, lunges en squats.

Lees ook: Een postnatale depressie te boven komen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here