neusspray

De één gebruikt eens in de paar maanden een keer neusspray wanneer de neus echt heel erg verstopt zit, de ander gebruikt het vrijwel het hele jaar door. Dat dit niet gezond is, is duidelijk maar velen weten niet dat het ook verslavend kan werken. Zeker wanneer er dagelijks gebruik van wordt gemaakt. Alleen hoe slecht is neusspray nou echt voor je?

De werkzame stof in neusspray

Neusspray bevat vaak de werkzame stof xylometazoline. Deze stof zorgt ervoor dat je vrijer kunt ademen, wat natuurlijk ontzettend fijn is. Maar juist doordat het zo fijn is kan het ook verslavend zijn. Wanneer je de neusspray langer dan 7 dagen gebruikt loop je namelijk dit risico. Daarnaast kan langdurig gebruik ook schadelijk zijn voor de neusslijmvliezen en loop je zelfs het risico op een operatie hieraan bij de KNO-arts. Stoppen met het gebruik van neusspray is lastig, want op het moment dat je stopt krijg je weer last van en verstopte neus. Dit leidt er vervolgens weer toe dat je steeds meer van het middel gaat gebruiken, om maar vrij te kunnen ademen.

Spray enkel verkrijgbaar via de dokter?

Prof. Dr. Fokkens, KNO-arts in het AMC zegt dat hij tegen verkoop van neussprays met xylometazoline bij drogisterijen is, vanwege de verslavende werking. Zij zegt dat je een neusspray prima een week kunt gebruiken, maar zeker niet langer. Ze zijn verwoestend voor je neusslijmvlies wanneer jij je niet aan die 7 dagen houdt, zegt ze. Ze wil dan ook dat deze neusspray enkel nog op doktersrecept bij de apotheek verkrijgbaar is.

Daarnaast waarschuwt ook het KNMP voor het langdurig gebruik van deze neusspray. Dit vooral vanwege de ernst van de bijwerkingen. Het KNMP wil dat de neusspray met xylometazoline alleen nog via openbare apotheken verkrijgbaar is, en niet meer in drogisterijen.

Hoe kom je van je neusspray verslaving af?

Wanneer je merkt aan jezelf dat je verslaafd bent aan neusspray, bijvoorbeeld doordat je het vrijwel de hele dag gebruikt, en er altijd voor zorgt dat je een nieuwe spray in huis hebt liggen, doe je er goed aan contact op te nemen met de huisarts. Onder begeleiding van je huisarts kun je ervoor kiezen om per neusgat af te kicken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat dit weken tot maanden kan duren. Het wordt dus echt een kwestie van kiezen op elkaar en doorzetten.

Producent GSK

Volgens de producent van de neusspray, is de neusspray goedgekeurd door het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen in Nederland. Zij zeggen dat xylometazoline niet verslavend is wanneer het op de juiste manier wordt gebruikt. Wat de juiste manier hiervan is, is uitgebreid te lezen in de bijgevoegde bijsluiter. Wil je dus niet dat je verslaafd raakt aan het gebruik van neusspray, dan doe je er goed aan deze eerst goed en volledig door te lezen.

Wat zijn de bijwerkingen van neusspray?

Natuurlijk zorgt neusspray ervoor dat je beter kunt ademen, maar er kunnen ook een aantal bijwerkingen optreden. Zo kun je last krijgen van een prikkelend gevoel in je neus en keel, evenals een drogen neus. Daarnaast kan de spray een nies opwekken, zorgen voor hoofdpijn en kun je er misselijk van worden.

Zeer zelden komt het voor dat je er hartritmestoornissen van krijgt. Dit kun je merken doordat je ineens duizelig wordt of wegraakt. Wanneer dit gebeurt doe je er goed aan direct je huisarts te bellen. Heb je een aangeboren hartritmestoornis? Dan wordt er geadviseerd deze neusspray niet te gebruiken. Ook kan het zijn dat je overgevoelig bent voor het medicijn. Dit kun je merken doordat je last krijgt van huiduitslag, jeuk of dat de klachten verergeren. Ook bij deze verschijnselen doe je er goed aan contact op te nemen met je huisarts.

Lees ook: Welke blessures zijn het meest voorkomend

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here