afvallen

Tijdens je zwangerschap kom je een paar kilo aan, dit is heel normaal want je draagt natuurlijk je kindje mee. Ook het vruchtwater en de placenta zijn niet gewichtloos, daar komt eventueel nog vocht bij je die vasthoudt en lichaamsvet. Nadat je kindje geboren is, zijn ook de gewichten van de placenta en het vruchtwater weg. Het extra vocht dat je vasthield tijdens je zwangerschap trekt vaak ook na een paar dagen weg, maar dat lichaamsvet verdwijnt helaas niet zo maar. Daarom vind je in dit artikel een aantal tips voor het afvallen na de bevalling.

Kies niet voor een crashdieet

Een crashdieet klinkt natuurlijk heel erg aantrekkelijk want daarmee ben je het snelst weer op je oude of gewenste gewicht. Toch is dit zeker geen goed idee omdat je lichaam bij zo’n dieet energie en voedingsstoffen tekort komt. Juist dat heb je extra hard nodig om helemaal te kunnen herstellen van je zwangerschap en bevalling. Daarnaast is het ook zo dat, wanneer je borstvoeding geeft, je meer voedingsstoffen en calorieën nodig hebt. Een crashdieet is in dat geval dus niet alleen ongezond voor jezelf, maar ook voor je baby.

Je lichaam heeft de tijd nodig om weer in vorm te komen en het is dan ook belangrijk dat je een gezond eetpatroon hebt waarmee je op een rustige en verantwoorde manier de extra kilo’s kwijtraakt. Je kunt dan ook het beste de onderstaande diëten vermijden vlak na je zwangerschap:

  • Cambridge dieet
  • Fruitdieet
  • Soepdieet
  • Yoghurtdieet
  • Ziekenhuisdieet

Afvallen door anders te eten

Afvallen gaat er niet om dat je veel minder eet, maar dat je anders eet. Door anders te eten en rekening te houden met een andere verhouding van de eiwitten, koolhydraten en vetten val je veel effectiever af. Je kunt dan ook het beste minder koolhydraten eten na je zwangerschap als je af wil vallen. Vooral de snelle koolhydraten kun je het beste vermijden, omdat deze ervoor zorgen dat je niet snel verzadigd raakt, trek krijgt in nog meer van deze snelle koolhydraten, je vet sneller wordt opgeslagen en je minder snel je lichaamsvet kunt verbranden.

Deze zogeheten snelle koolhydraten vind je vooral in rijst, noedels, aardappelen, pasta, brood en uiteraard alle producten waar suiker in zit.

Ook zijn er complexe koolhydraten te vinden, welke je wel kunt eten maar wel met mate. Deze vind je in onder andere groenten, peulvruchten, fruit, havermout, noten, zaden en pitten.

En verder…

Verder is het belangrijk dat je meer eiwitten toevoegt aan je eetpatroon, want deze vertragen het hormoon ghreline waardoor je langer een vol gevoel hebt. Ook is het zo dat, wanneer je eiwitrijk ontbijt en luncht, je in de avond beter van snoep, koek en chips af kunt blijven. Eiwitten vind je vooral in vis, vlees, kip, eieren en zuivel maar ook in quinoa, haver, peulvruchten, groenten, pitten, zaden en noten.

Ook de gezonde vetten helpen je om af te vallen, maar let er wel op dat het ook echt gezonde vetten zijn. Gezonde vetten zijn te vinden in kokos- en olijfolie, pitten, noten, zaden, vette vis, avocado, olijven en geklaarde boter.

Lees ook: Wat kun je doen tegen slecht slapen?

1 REACTIE

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here